THE FAVOURITE

A HOUSE WITH MANY POSSIBILITIES FOR IMPROVEMENT

From the first visit, he aroused exceptional enthusiasm in the team. We were facing a house that apparently did not need reform and yet had great potential. We could improve it remarkably and turn it into a set of exceptional spaces.

It had a good volumetric base, but with a poor functional distribution and a lack of light. Inside, the finishes were outdated and in very bad condition.

The first decisions we made were to open the house to light - demolish walls, open windows, redistribute the spaces to make them spacious and bright - and integrate the house into the garden, according to an architectural program suitable for its new inhabitants.

Today, from the outside, the house appears as a series of landscape prisms wrapped in limestone.

INTEGRATION WITH THE GARDEN AND THE SURROUNDING SPACE

The rectangular and contiguous shapes blend seamlessly into the landscape.

All openings frame the adjoining garden as if it were a painting.

Behind its walls a peaceful atmosphere is revealed in which open spaces and intimate corners follow one another to the rhythm of the volumes.

The diaphanous character of the main part enhances the amplitude of the spaces without interrupting the entry of light or the visual presence of the exterior vegetation.

It is a two-story house whose main access is on the top floor. Through here you enter an entrance hall almost 4 meters high with a large window overlooking an elongated pond topped by a hundred-year-old pomegranate.

From there we can access to the left a large living room where there is a specially designed bookcase and a fireplace that gives way to the study and the master bedroom. To the right you enter the dining room and kitchen.

Casa Decor 2017 Freehand Arquitectura Arquitectos mexicanos Madrid

MEET

OUR TEAM

.

Watch now

THINKING ABOUT ENERGY SAVING

.

The main staircase has a special treatment, illuminated by another window and a custom-designed railing.

The ground floor comprises four bedrooms -all with en-suite bathrooms-, a home cinema, a games room, a gym and a spa. All spaces have natural light and ventilation.

The materials chosen for the finishes were local wood and stone.

Bioclimatic criteria, windows with a high level of thermal and acoustic insulation, solar panels for sanitary hot water and the swimming pool were applied.